• JPD

Očuvanje pčela

U Srbiji, prema podacima Saveza pčelarskih organizacije Srbije, deluje 20.000 pčelara sa preko 1.200.000 košnica. Ovo je najveći broj košnica pčela po glavi stanovnika (1 košnica na 6 stanovnika) u svetu, proizvodnja meda kod nas predstavlja veliki izvozni potencijal proizvodnje. Od toga je još važniji uticaj pčela na životnu sredinu. Procenjuje se da indirektna korist od oprašivanja pčela u Srbiji iznosi 150 miliona evra godišnje, dok je čak trećina svetskih zaliha hrane proizvedena zahvaljujući oprašivanju pčele.

Međutim, zbog nedovoljne svesti o važnosti očuvanja pčela, neodgovarajućih propisa ili njihove loše primene, pčelarstvo u Srbiji je suočeno sa nizom izazova:

  • Mnogostruko uvećano korišćenje pesticida, naročito neonikotinoida ima fatalan uticaj na pčele.
  • Upotreba pesticida u vreme cvetanja se kosi sa ritmom življenja pčelinjih zajednica. Uz to, u Srbiji cveta i sivo tržište pesticida, pa se koriste pogrešni pesticidi, u pogrešno vreme, u pogrešnim količinama.
  • Usled malog broja inspektora, oni najčešće ne mogu da izađu na teren dovoljno brzo po prijavi za trovanje pčela, te se pesticidi razgrade toliko da je njihovo prisustvo teško dokazati, pa masovna trovanja pčela najčešće prolaze nekažnjeno.
  • Zaprašivanje komaraca iz aviona dovodi do masovnog trovanja pčela. Iako Zavod za biocide i medicinsku ekologiju najavljuje akciju tretiranja komaraca iz vazduha 48 sati unapred, kako bi pčelari mogli da premeste svoje košnice na bezbednu lokaciju, u praksi selidba košnica je teško izvodljiva.

Neka od mogućih rešenja, odnosno potencijalnih tema za diskusiju su:

  • Bolja edukacija poljoprivrednika o štednim posledicama korišćenja pesticida koji nisu u skladu sa propisima po pčele, celu društvenu zajednicu i same poljoprivrednike koji ih nepravilno upotrebljavaju.
  • Jačanje kadrovskih kapaciteta inspekcijskih organa (u pogledu broja inspektora i obučenosti), kao i njihove tehničke opremljenosti da utvrde korišćenje pesticida suprotno propisima i da obezbede procesuiranje takvih slučajeva.
  • Pooštravanje sankcija za tretiranje biljaka na nepropisan način i otrovan za pčele.
  • Potpuno usklađivanje sa propisima Evropske unije u vezi sa zabranom zaprašivanja komaraca iz vazduha i primena ovih odredbi.

Pokretač dijaloga o očuvanju pčela i pčelarstva je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS). Ova dobrovoljna, nevladina i nedobitna organizacija okuplja više od 9,000 pčelara širom Srbije. Savez podstiče udruživanje uzgajivača pčela i dalju saradnju ovih udruženja kroz nacionalni savez sa ciljem stvaranja povoljnog ambijenta za uzgoj pčela i promet pčelinjih proizvoda. Članovi SPOS-a iniciraju i aktivno učestvuju u izradi zakonskog okvira i programa za razvoj pčelarstva, njihovu zdravstvenu zaštitu, kao očuvanje i unapređenje životne sredine, uz organizaciju obuka i stručnog usavršavanja za proizvođače.

6. maj 2019.

Mesec zaštite pčela - Uključi se u dijalog

6. maj 2019.

Siniša Ilinčić, SPOS - Uticaj pesticida na pčele

6. maj 2019.

Rodoljub Živadinović, SPOS - Značaj pčela za svetske zalihe hrane

17. april 2019.

Priprema pčela za bagrem i druge jake paše

30. jul 2016.

Pčelarstvo - laka proizvodnja matica