• JPD

Primer dobre prakse u upravljanju otpadnim vodama – Carnex

Kako postupate sa otpadnim vodama?

Industrija mesa Carnex je jedna od prvih kompanija uopšte, a prva u industriji mesa u našoj zemlji, koja je prepoznala važnost i značaj trajnog rešenja pitanja generisanih otpadnih voda i još polovinom 2012. godine izgradila sopstveno Postrojenje za potpuni biološki tretman otpadnih voda (PPOV). Danas sa ponosom možemo da istaknemo da se potpuno prečišćena voda odgovarajućeg kvaliteta ispušta u Deltu I-64 Velikog bačkog kanala. Kao društveno odgovorna kompanija, Industrija mesa Carnex se po izgradnji PPOV-a priključila na gradski kanalizacioni sistem sa dodatnom opcijom ispuštanja otpadne vode u Centralni gradski prečistač (CPPOV).

Koji vam je glavni motiv za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda?

Rešenje otpadnih voda je za nas deo društvene odgovornosti i očuvanja životne sredine. Carnex je uvek veliki akcenat stavljao na zaštitu svih aspekata životne sredine ulaganjem u unapređenje svih procesa poslovanja, pa smo zato investirali u najsavremenije postrojenje za prečišćenje otpadnih voda koje nastaju procesom rada. Mi smo društveno odgovorna kompanija i za našu reputaciju je važan način poslovanja i odnos prema zaštiti životne sredine. Naša kompanija teži ispunjavanju EU standarda, tako da svakodnevno radimo na tome, ne samo u pogledu otpadnih voda, već i u svim drugim aspektima poslovanja.

Da li I kako izveštavate o ispuštanju otpadnih voda?

Monitoring svih aspekata koji mogu imati uticaj na životnu sredinu i izveštavanje nadležnim institucijama je sastavni deo upravljanja životnom sredinom u Industriji mesa Carnex. Već 15 godina imamo odeljenje za zaštitu životne sredine i odgovorno lice koje redovno dostavlja izveštaje nadležnim institucijama. Agenciji za zaštitu životne sredine šaljemo sveobuhvatan godišnji izveštaj koji, između ostalog, obuhvata i analize u vezi sa otpadnim vodama.

Izveštaje o kvalitetu prečišćenih otpadnih voda dostavljamo jednom godišnje i JVP Vojvodina vode. Analize, odnosno čitav monitoring, radi eksterna Laboratorija za hemijska ispitivanje životne sredine Dr Milena Dalmacija, Prirodno matematički fakultet u Novom Sadu. Imamo odličan odnos i sa lokalnom samoupravom, odnosno Gradom Vrbasom, sa kojim redovno vodimo dijalog o otpadnim vodama. Takođe, otvoreni smo za posete studenata i svih drugih zainteresovanih strana u cilju edukacije i informisanja o potpunom biološkom tretmanu prečišćavanja otpadnih voda mesne industrije.

Za više informacija, posetite zvanični vebsajt kompanije Carnex.

carnex_logo
Carnex
Carnex