• JPD

Predstavnici Connectinga i NALED-a sa ministrom Ružićem o daljoj saradnji na JPD projektu

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović sa svojim saradnicima i predstavnicima Organizacije za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“ sastali su se u petak 22. januara sa ministrom prosvete Brankom Ružićem, njegovim saradnicima i predstavnikom Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja kako bi razgovarali o nastavku saradnje na Projektu javno-privatni dijalog za razvoj, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

NALED je, u okviru Projekta javno-privatni dijalog za razvoj, do sada realizovao reformsku kampanju za obrazovanje tokom maja i juna 2020. godine kroz konkurs za izbor najbolјih primera nastave na dalјinu pod nazivom "Magija je u rukama nastavnika" na kome je učestvovalo više od 600 nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Srbije. Takođe, pripremljen je i objavljen Priručnik za projektnu nastavu i nastavu na daljinu sa video uputstvima za korišćenje najvažnijih alata i resursa za realizaciju projektne nastave i nastave na daljinu. Priručnik je, zahvaljujući Ministarstvu prosvete, distribuiran svim školama i uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje je do sada preveden na 5 jezika nacionalnih manjina.

Na osnovu projektnih rezultata, ministru je predloženo da se predstavnici NALED-a i Connecting-a već sada uključe u izradu Strategije razvoja obrazovanja, vaspitanja i nauke do 2030. godine, kao i da se osnuje Radno telo za jačanje kapaciteta nastavnika za primenu savremenih metoda u nastavi koje bi u mandatu od 6 meseci predložilo sistemsko rešenje za program osposobljavanja nastavnika za primenu projektne nastave čime bi se dugoročno doprinelo da se praksa podučavanja unapredi i da se samim tim rezultati odnosno funkcionalna znanja učenika poboljšaju.

Ministar Ružić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa NALED-om i naglasio da će se saradnja uspešno nastaviti i na pomenutim projektima, ističući da je namera Ministarstva prosvete da nastavi za održavanjem konkursa „Magija je u rukama nastavnika“ kako bi taj konkurs postao jednogodišnja tradicija sa ciljem promovisanja rada nastavnika i jačanja svesti u javnosti o važnosti njihovog rada.

 

foto 1
foto 2
foto 3
vest45.jpg