• JPD

Nagrađeni pobednici konkursa „Magija je u rukama nastavnika“

Učenje kroz društvene i video igre, organizovanje novinske agencije, izrada veb sajta i zbirke priča iz doba korone samo su neki od kreativnih sadržaja koje su pobednici konkursa „Magija je u rukama nastavnika“ osmislili kako bi svojim učenicima prilagodili i olakšali nastavu od kuće u vreme pandemije Covid-19.

U konkurenciji 700 radova, iz 269 osnovnih i 114 srednjih škola, dodeljeno je pet nagrada u širokoj kategoriji, i sedam specijalnih nagrada.

Dobitnici nagrada na konkursu „Magija je u rukama nastavnika“

    –  Prvo mesto – Olgica Spasojević, OŠ „Petar Leković“, Požega – Društvena igra o Marku Kraljeviću

    –  Drugo mesto – Jasmina Micić, Prva Kragujevačka gimnazija, Kragujevac – Parabole kroz interaktivni rad učenika

    – Treće mesto – Marija Kojić, OŠ „Miroslav Antić“, Beograd – Dan planete Zemlje

    – Četvrto mesto – Milena Kecman, Srednja škola „17. septembar“, Lajkovac – Od oluje preko akcije do znanja – Faradejev zakon elektromagnetne indukcije

    – Peto mesto – Anđelka Petrović, Matematička gimnazija, Beograd – Ko je ovde bez greha – debata o Ani Karenjini

    – Nagrada za najbolji primer TV nastave – Gorica Njegovanović, OŠ „Mihajlo Pupin“, Beograd – Upotreba velikog slova – TV čas

    – Nagrada za korišćenje digitalnih alata u srednjoj školi – Mladen Šljivović, Gimnazija, Zaječar – Android igrica i eksperimenti kao učeje o nuklearnim reaktorima

    – Nagrada za interakciju sa đacima u srednjoj školi – Mirjana Stakić Savković, Filološka gimnazija, Beograd – Život po osamnaestici – Priče iz doba korone

    – Nagrada za korišćenje digitalnih alata u osnovnoj školi – Aleksandra Filipović, OŠ „Crnjanski“, Jagodina – Wix vebsajt za interakciju sa učenicima

    –  Nagrada za Interakciju sa đacima u osnovnoj školi – Jelena Lilić, OŠ „Milivoj Petković Fećko“, Ruma – Novinska agencija Antički Rim javlja

    –  Nagrada za projektnu nastavu – Đurđica Stojković, OŠ „Jovan Popović“, Beočin – Sačuvajmo pčele

    – Nagrada publike – Jovica Plavšić, Deseta gimnazija „Mihajlo Pupin“, Beograd – Volim HemiJutjub

Na svečanoj dodeli priznanja, ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da nastavnici iz Srbije podržavaju i prate savremeno obrazovanje.

- Neminovno je da u nastavi težimo savremenim dostignućima, da u skladu sa tim, u obrazovanje novih generacija učenika uvodimo digitalizaciju i osposoblјavamo ih za život u 21. veku, da kroz inovativne planove i programe nastave omogućimo mladima da usvoje znanja i razviju kompetencije koje su neophodne da bi uspešno odgovorili izazovima savremenog sveta - kazao je ministar.

Direktor misije USAID u Srbiji Mike de la Rosa istakao je da nastavnici kojih se rado sećamo tokom odrastanja su oni koji su bili kreativni, izazivali nas da mislimo drugačije i svojom glavom.

-To su nastavnici koje vidimo danas ovde. Oni su otišli korak dalje kako bi svojim učenicima iskustvo učenja izvan učionica i mimo redovnih nastavnih programa učinili boljim. – rekao je De La Rosa.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da je jedan od najvažnijih ciljeva ovog konkursa afirmacija uloge i kompetencija nastavnika kao nosećih stubova u razvoju našeg društva.

- Iz perspektive NALED-a, ovaj konkurs je deo naših napora da podržimo i istaknemo one koji primenjuju inovativan pristup nastavi kako bi pomogli učenicima da kroz praktične zadatke primenjuju stečena znanja. U okviru teme “Obrazovanje za 4.0 revoluciju” u saradnji sa organizacijom Connecting i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, idemo u susret novoj strategiji razvoja obrazovanja, zalažemo se za veću zastupljenost projektne nastave u sistemu obrazovanja i strateški pristup osnaživanju nastavnog kadra – rekla je Jovanović.

Tokom vanrednog stanja osnovci i srednjoškolci mogli su da prate nastavu na daljinu putem kanala RTS2 i RTS3, internet sajta RTS-a, multimedijske internet platforme "RTS Planeta" i besplatne mobilne aplikacije "RTS Moja škola".

V.d. direktor Televizije Srbije i glavni odgovorni urednik obrazovno-naučnog programa Ilija Cerović rekao je da je ovo bio veliki profesionalni izazov za Javni Medijski Servis, a naročito za Obrazovno-naučni program i njegovu školsku redakciju, ali i sve nastavnike koji su dali sve od sebe da se prilagode novim uslovima nastave i komunikacije sa učenicima.

-Zahvaljujući reakcijama pre svega učenika, roditelja, nastavnika, ali i šire javnosti, znamo da smo uradili izuzetan posao. To ne bismo mogli bez pomoći drugih redakcija i programa, a posebno Tehnike i Produkcije – rekao je Cerović.

Pokrovitelji nagrada su kompanije Comtrade, Telegroup, Eurobank, Hemofarm fondacija i Laguna.

Konkurs su organizovali NALED i organizacija za razvoj karijere i omladinskog preduzetništva „Connecting“, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Republičkim sekretarijatom za javne politike i Radio-televizijom Srbije, u okviru projekta Javno-privatni dijalog za razvoj, koji podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

vest39.jpg