• JPD

Voćari i pčelari zapadne Srbije o očuvanju pčela

Dijalog između pčelara i voćara u cilju sprečavanja trovanja pčela jedan je od važnijih zaključaka okruglog stola održanog na Agronomskom fakultetu u Čačku. Treći okrugli sto organizovan je u okviru kampanje „Mesec zaštite pčela”, koju su pokrenuli Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i NALED.

Događaj je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake za zaštitu bilja i životne sredine, predstavnike relevatnih institucija i medije, kako bi predložili rešenja u borbi protiv trovanja pčela.

Kako najveći broj pčela strada neodgovornom upotrebom pesticida u poljoprivredi, pčelari su istakli da je neophodno uspostaviti dijalog sa voćarima. Takođe, usaglašena je potreba za uspostavljanjem agronoma-savetnika koji bi poljoprivrednicima sugerisali kada i na koji način da koriste preparate za zaštitu bilja opasne po pčele. U razgovoru sa predstavnicima resornih ministarstava, zaključeno je da administrativne procedure u sektoru pčelarstva treba da se pojednostave, a inspekcijski kapaciteti povećaju.

Nakon okruglih stolova, svi zainteresovani i dalje mogu da se uključe u dijalog, tako što će svoje predloge dostaviti putem sajta www.jpd.rs. Predlozi koji budu imali najviše ocena imaju šansu da budu deo agende države kada je u pitanju zaštita pčela u Srbiji.

„Mesec zaštite pčela” deo je projekta Javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

vest21.jpg