• JPD

Održan drugi okrugli sto u okviru Meseca zaštite pčela

U četvrtak, 14. marta 2019, u Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine u Novom Sadu, održan je drugi okrugli sto u okviru kampanje „Mesec zaštite pčela”. Događaj je okupio pčelare, poljoprivrednike, predstavnike relevatnih institucija i medije, kako bi kroz javno-privatni dijalog identifikovali izazove i moguća rešenja u borbi protiv trovanja pčela.

Očuvanje pčela predstavlja važnu temu, budući da od njih direktno zavisi svaki treći zalogaj u našoj ishrani. Takođe, pčele su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka, jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Međutim, njihova populacija, kao i proizvodnja meda u Srbiji, u značajnom su padu usled posledica trovanja zbog neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi.

Kako bi se praksa trovanja pčela pesticidima zaustavila, na okruglom stolu iznet je predlog da se toksična sredstva ne koriste za vreme cvetanja, kao i da se uspostavi bolja komunikacija između pčelara i poljoprivrednika. Pčelari su u razgovoru sa predstavnicima resornih ministarstava usaglasili potrebu za pojednostavljenjem administrativnih procedura u sektoru pčelarstva na republičkom i lokalnom nivou, kao i povećanje inspekcijskih kapaciteta.

Kampanju zaštite pčela pokrenuli su NALED i Savez pčelarskih organizacija Srbije u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno – privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID). Naredni okrugli sto biće organizovan u Čačku, 26. marta. Svoje predloge za efikasniju zaštitu pčela možete nominovati putem linka .

odrzan-drugi-okrugli-sto-u-okviru-meseca-zastite-pcela
odrzan-drugi-okrugli-sto-u-okviru-meseca-zastite-pcela
odrzan-drugi-okrugli-sto-u-okviru-meseca-zastite-pcela
vest20.jpg