• JPD

Dijalogom do rešenja za zaštitu pčela

U okviru Projekta javno-privatni dijalog za razvoj, 11. oktobra 2018. godine u Beogradu je održana radionica za izradu Akcionog plana Tematske radne grupe za zaštitu pčela. Kroz dijalog predstavnika javnog i privatnog sektora definisani su koraci koje je potrebno preduzeti u cilju rešavanja problema trovanja pčela, koji ne samo da ugrožava pčelare i poljoprivrednike, već pogađa interese čitavog društva.

Zbog nedovoljne svesti o ugroženosti pčela i važnosti njihovog očuvanja, nedostataka u propisima ili u njihovoj primeni, pčelarstvo u Srbiji suočeno je sa nizom izazova koji zahtevaju hitno rešavanje,” izjavio je Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a. “Do trovanja pčela najčešće dolazi zbog nepravilne i nesavesne upotrebe pesticida od strane poljoprivrednika, kao i zbog i nelegalne prodaje i distribucije ovih sredstava. Ovaj problem pojačan je nedovoljnim brojem inspektora, pa se trovanje pčela dešava relativno često, a teško je dokazivo. Takođe, do trovanja pčela dolazi i usled zaprašivanja komaraca sa zemlje i iz vazduha sredstvima koja su otrovna za pčele, pa je u tom smislu potrebno naše propise prilagoditi evropskim po kojima je primena sredstava protiv komaraca iz vazduha zabranjena još od 2011. godine zbog štetnog dejstva koje ta metoda ima po zdravlje ljudi i životnu sredinu, objasnio je Živadinović

Na radionici je zaključeno da su ključni koraci za smanjenje ovog problema bolja edukacija poljoprivrednika o opasnostima korišćenja pesticida, jačanje kadrovskih kapaciteta inspekcijskih organa u pogledu broja inspektora i obučenosti, pooštravanje sankcija za tretiranje biljaka na način koji je protivan propisima i otrovan za pčele, usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije u vezi sa zabranom zaprašivanja komaraca avio-metodom i primena ovih odredbi, ili uvođenje tretmana komaraca sredstvima koja nisu otrovna za pčele.

Članovi Tematke radne grupe za zaštitu pčela su predstavnici Saveza pčelarske organizacije Srbije, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva za zaštitu životne sredine, Ministarstva zdravlja, Republičkog sekretarijata za javne politike, Opštine Rača, kao i predstavnici NALED-a.

 

vest12.jpg