• JPD

U Nišu održan drugi okrugli sto na temu paušalnog oporezivanja

U utorak, 18. septembra u Nišu je organizovan drugi od četiri regionalna okrugla stola u okviru javne kampanje Mesec paušalaca, kako bi se kroz javno-privatni dijalog identifikovali izazovi i ponudila moguća rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja u Srbiji. Događaj je okupio predstavnike Poreske uprave, Udruženja za razvoj preduzetništva, Republičkog sekretarijata za javne politike, portala Paušal.rs, Centra za istraživanje javnih politika, NALED-a, poslovnih udruženja, kao i pojedinačne preduzetnike zainteresovane za ovu reformu.

Milivoje Jovanović iz Udruženja za razvoj preduzetništva istakao je da je ključna prepreka u sistemu nepredvidivost - to što dok se ne registruju u APR-u, preduzetnici ne znaju da li mogu da startuju kao paušalci što to utiče na kvalitet analize troškova njihovog poslovanja. Ovaj nedostatak bi se rešio određivanjem paušalnog statusa kroz šifru delatnosti, a ne kroz zanimanje.

Dragan Agatunović iz Poreske uprave govorio je o preliminarnom planu za modernizaciju sistema paušalaca. Istakao je da je od 2014, kada je omogućeno elektronsko podnošenje poreskih prijava za privredna lica, do danas u Poresku upravu stiglo preko 18 miliona prijava u sistemu objedinjene naplate, oko 4 miliona PDV prijava, a svih prijava preko 23 miliona i da će Uprava i u budućnosti nastaviti sa digitalizacijom svog rada.

Zbog kašnjenja poreskih rešenja, Poreska uprava planira izradu novog aplikativnog softvera. „Mislimo da ćemo softverom rešiti neke od ključnih problema. Softver će biti i na potralu PU gde će budući obveznici moći da unosom kriterijuma dobiju tačan iznos poreske obaveze i na osnovu toga će sami moći da donesu odluku da li žele da otvore preduzetničku radnju. Donošenje rešenja će se obavljati u kraćem vremenskom periodu, pokušaćemo da ih donesemo u prvoj polovini marta za sve poreske obveznike na teritoriji Republike.“, saopštio je Agatunović.

Kampanja Mesec paušalaca je organizovana u okviru četvorogodišnjeg Projekta javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Naredna dva okrugla stola o unapređenju paušalnog oporezivanja biće organizovani u Novom Sadu (21. septembar) i Beogradu (25. septembar, sa fokusom na IT industriju).

Uključite se u dijalog i predložite rešenja za unapređenje sistema paušalnog oporezivanja na www.jpd.rs

U Nišu održan drugi okrugli sto na temu paušalnog oporezivanja
U Nišu održan drugi okrugli sto na temu paušalnog oporezivanja
U Nišu održan drugi okrugli sto na temu paušalnog oporezivanja
U Nišu održan drugi okrugli sto na temu paušalnog oporezivanja
vest8.JPEG