• JPD

Međunarodna konferencija: Javno-privatni dijalog za razvoj

U petak, 29. juna u hotelu Hyatt Regency u Beogradu, na prvoj međunarodnoj konferenciji Javno-privatni dijalog za razvoj, koju su organizovali NALED i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, lideri poslovne zajednice, državnih institucija i međunarodni stručnjaci podelili su iskustva o podsticanju saradnje između svih sektora društva, na uspostavljanju poslovnog okruženja koje pogoduje ekonomskom razvoju.

Skup su otvorili ambasador SAD Kajl Skat, predsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor Coca Cola HBC za Srbiju i Crnu Goru Aleksandar Ružević, i glavni ekonomista Svetske banke za ravnomeran rast, finansije i institucije Vilijam Malouni

Sjedinjene Američke Države kao globalni lider društvenog dijaloga razumeju ključnu ulogu koju javno-privatni dijalog ima u kvalitetnih kreiranju zakona i njihovom efikasnom sprovođenju, čime se stvara veća transparentnost propisa i pozitivno utiče na ekonomski rast. Jedan od dobrih primera bila je reforma građevinskih dozvola koja je realizovana kroz javno-privatni dijalog i imala trenutni uticaj na ekonomske pokazatelje. Partnerstvo i dijalog su u fokusu programa koji ćemo u naredne četiri godine sprovoditi u partnerstvu sa NALED-om kao liderom dijaloga između države i poslovne zajednice, i Republičkim sekretarijatom za javne politike – istakao je ambasador Kyle Scott.

straživanje koje je sproveo NALED za potrebe projekta pokazalo je da je dijalog najdelotvorniji kada privredu pred državom zastupaju udruženja. Međutim, čak 60% privrednika nisu članovi poslovnih asocijacija što slabi njihovu poziciju u regulatornom procesu.

U proteklih 12 meseci tek svaki deseti privrednik je bio uključen u neki oblik javno-privatnog dijaloga. Za razliku od njih, čak 80% poslovnih udruženja je sarađivalo s državnim institucijama i svaki drugi predlog i komentar na propise naišao je na pozitivan odgovor – izjavio je predsednik UO NALED-a Aleksandar Ružević i dodao da su razlozi za neaktivan pristup privrednika nedovoljno kapaciteta, slaba informisanost i nepoverenje da će njihovi komentari biti uvaženi.

Podaci pokazuju da 57% poslovnih udruženja ističe da je dijalog s državom na izradi propisa uticao na poboljšanje uslova za poslovanje iako kao veliku zamerku (69% odgovora) naglašavaju to što ne dobijaju nacrte zakona na vreme. Nešto više od polovine institucija potvrđuje da su predlozi koje dobijaju kvalitetni, a situacije kada ne uključuje privredu, javni sektor najčešće pravda nedostatkom vremena usled potrebe za hitnim donošenjem propisa.

U panel diskusiji koju je moderirala Laura Pavlović, direktorka Kancelarije za ekonomski i demokratski razvoj u USAID Srbija, o najboljim modelima i mehanizmima za uključivanje privrede u proces donošenja zakona govorili su Andreas Kopp, glavni savetnik i član Odbora za regulatorni nadzor u Evropskoj komisiji, Vladimir Marinković, potpredsednik Narodne Skupštine i predsednik Ekonomskog kokusa, Vladislav Cvetković, direktor u PWC i član Nadzornog odbora NALED-a, i Simone Tagliapietra iz think-tank organizacije Bruegel iz Brisela.

O tome kako poslovna zajednica može da doprinese boljem sprovođenju zakona, na osnovu jedinstvenih iskustava i uvida iz prakse, razgovarali su Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Donald Macrae, stručnjak za regulatorna pitanja i sprovođenje reformi iz Velike Britanije, Vladimir Čupić, generalni direktor Atlantic grupe, Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva i član UO NALED-a, i Umur Gokce, projektni menadžer i analitičar regulatornog okvira u OEBS-u, u diskusiji koju je moderirala Bojana Tošić, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za javne politike.

Kroz projekat su odabrane prve tri organizacije, od ukupno šest, koje će u naredne dve godine zajedno s NALED-om raditi na jačanju svojih kapaciteta za dijalog s državom i zagovaranje prioritetnih tema u oblastima kojima se bave – Udruženje za razvoj preduzetništva (reforma paušalnog oporezivanja), Savez pčelarskih organizacija Srbije (sprečavanje trovanja pčela) i Agroklaster Srbije (unapređenje organske proizvodnje).

Predstavnici odabranih organizacija su na radnom delu događaja, u okviru master časa, razgovarali o najefikasnijim načinima da pokrenu javno-privatni dijalog o temama za koje se zalažu – ovom prilikom Donald Macrae je govorio o značaju istraživanja i korišćenju podataka, Joe Lowther je savetovao organizacije kako da pristupe strateškim komunikacijama, dok su sa Vladimirom Čupićem diskutovali o odabiru pravih partnera za zagovaranje reformi.

Galerija fotografija sa događaja je dostupna za pregled i preuzimanje na linku