• JPD

Okrugli sto o unapređenju paušalnog oporezivanja

U četvrtak 7. juna u okviru 16. međunarodnog simpozijuma organizacionih nauka Symorg na Zlatiboru održan je stručni okrugli sto o unapređenju sistema paušalnog oporezivanja, kao deo Projekta javno-privatnog dijaloga koji NALED sprovodi u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike i uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Na okruglom stolu učestvovali su predstavnici Vlade Srbije, Ministarstva finansija, Poreske uprave, Republičkog sekretarijata za javne politike (RSJP), Udruženja za razvoj preduzetništva iz Niša, servisa Paušal.rs i NALED-a, koji su ukazali na ključne nedostatke postojećeg sistema poput komplikovane administracije, nejasnih kriterijuma za utvrđivanje poreza, nepredvidivih troškova i podložnosti zloupotrebama. O mogućim pravcima za unapređenje zakonskog okvira će tokom 2018. biti pokrenut sveobuhvatni dijalog institucija, preduzetnika i njihovih udruženja i drugih predstavnika stručne javnosti, kako bi se došlo do najefikasnijih rešenja.

 

Na inicijativu NALED-a resorno ministarstvo je prošle godine omogućilo početnicima koji posluju u sistemu lične zarade da u prvoj godini ne plaćaju poreze i doprinose i time uštede i do 250.000 dinara godišnje. U daljem radu na unapređenju uslova za razvoj preduzetništva, fokus NALED-a biće reforma paušala kroz Projekat javno-privatnog dijaloga koji sprovodimo u saradnji sa RSJP i uz finansijsku podršku USAID-a. Najbolja rešenja uvek dolaze kada na njima zajedno rade privreda, državne institucije, stručnjaci i akademska zajednica, i verujemo da ćemo kroz Radnu grupu čije osnivanje se očekuje tokom leta, zajedno pronalaći izbalansirana i sveobuhvatna rešenja za razvoj preduzetništva uz efikasniju naplatu poreza – rekla je Jelena Bojović, direktorka za regulatornu reformu u NALED-u.
vest1.jpg